Publicat de: ovidiugroza | 18/02/2009

Corigenti la sofat

large-audi-a7-concept25Cei mai multi cursanti ai scolilor de soferi sunt respinsi la proba teoretica, semn ca nu se prea pune accent pe acest capitol. Eforturile Autoritatii Rutiere Romane de a prinde scolile de soferi ca nu tin orele de teorie sunt zadarnice. Pana si cursantii isi acopera instructorii.
Scolile de soferi din Bihor nu se pot lauda cu performante deosebite. Si asta pentru ca, in 2008, procentul de promovare a examenului pentru obtinerea permisului auto a fost de doar 25,60%. „In planul activitatilor de examinare a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, personalul atestat al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a reusit examinarea a 39.139 de persoane, dintre care 10.023 au fost declarate admise”, se mentioneaza in raportul inaintat Prefecturii de comisarul Alexandru Laza, seful Serviciului. Potrivit statisticilor, majoritatea candidatilor inscrisi pentru obtinerea permisului de conducere au fost respinsi la proba teoretica. Nu mai putin de 21.629 de bihoreni au „picat” aceasta proba, in timp ce la proba practica au fost respinsi 5.301 candidati. Astfel, la finele anului trecut, in Registrul Judetean de evidenta a permiselor de conducere figureaza 181.086 de conducatori auto.

Scoli cu rata de promovare zero

Atunci cand scolile de soferi isi fac publicitate pentru a-si atrage noi cursanti, poate n-ar fi rau daca ar face publice si rezultatele la examenul de obtinere a permisului. In ultimul trimestru al anului trecut, procentul de promovare a fost de numai 13,40%, inregistrandu-se si cazuri in care niciunul dintre elevii unor scoli nu a reusit sa obtina permisul de conducere. Este vorba de scolile de soferi care functioneaza pe langa OTL-RA si Grupul Scolar „Andrei Saguna”.
Scoala de soferi cu rata de promovare cea mai mare pe ultimul trimestru este Autofavorit Consult – 38,30%, urmata de Perte Drive Test – 36,94% si Autorapid – 31,94%. Cei mai multi elevi examinati au provenit insa de la scoala Santa-Sagetatorul (1.534 de elevi), iar rata de promovare a fost 25,95%. In coada listei se claseaza cele doua scoli care au reusit „performanta” ca niciun cursant sa nu obtina permisul auto, urmate de scoala de soferi care functioneaza pe langa Grupul Scolar „Traian Vuia” – promovare 13,89% si ACR – promovare 16,95%.
Verificate de ARR
Faptul ca majoritatea cursantilor sunt respinsi la proba teoretica a tras un semnal de alarma si la nivelul conducerii Autoritatii Rutiere Romane – Agentia Bihor. „Am constatat si noi rata de promovare scazuta, in special la proba teoretica. Am facut controale, dar, din pacate, nici elevii nu recunosc ca scolile de soferi nu tin cursurile de teorie. Nu avem cum sa-i prindem”, sustine seful ARR Bihor, Nicolae Porumb.
In perioada urmatoare, ARR Bihor verifica daca instructorii scolilor de soferi respecta programul orelor de conducere si daca intocmesc fisa orelor de conducere. „Va dati seama ca nu prea-i putem prinde cu nereguli. Ora de conducere dureaza 45 de minute, iar cand ii oprim, spun ca acum a inceput ora”, afirma Nicolae Porumb.

Ovidiu  Groza  -Instructor  auto

Sursa  REALITATEA  BIHOREANA  din  data  de 11  februarie 2009

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: