Publicat de: ovidiugroza | 18/03/2009

Sustinerea probei teoretice in vederea obtinerii permisului de conducere auto asistate de calculator

Sustinerea probei teoretice in vederea obtinerii permisului de conducere auto asistate de calculator

Incepand cu data de 24.07.2008, la Serviciul public comunitar regim de premise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Institutiei Prefectului-judetul Bihor, a fost derulata activitatea de examinare la proba teoretica in vederea obtinerii permisului de conducere pe calculator, activitate ce se desfasoara pe 10 statii de examinare.

Pentru programarea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, candidatii trebuie sa se prezinte la sediul S.P.C.R.P.C.I.V. Bihor din mun. Oradea, Str. Dunarii, nr.2, in zilele de luni-joi, intre orele 08.00-16.000 respectiv vineri 08.00-12.00, cu dosarul personal, ocazie cu care se va efectua achizitia de imagine, pentru emiterea documentului in cazul in care este declarat admis atat la proba teoretica, cat si practica.Programarea se va efectua numai la proba practica, data pana la care candidatul trebuie sa sustina proba teoretica.

Persoana declarata RESPINS se poate reprograma la un nou examen dupa cel putin 15 zile de la data la care a fost declarata RESPINS, dar nu mai tarziu de un an de zile de la absolvirea cursurilor, in caz contrar urmand sa efectueze un nou curs de pregatire.

Examinarea candidatilor la proba teoretica are ca scop verificarea cunostintelor necesare conducatorului de vehicul, potrivit categoriei de permis solicitata si se efectueaza in baza unor teste separate, specifice pentru fiecare categorie, dupa cum urmeaza:

  • pentru permise din categoriile A, A1 si A2 , solutionarea unui chestionar specific categoriei A , cu 20 de intrebari , in timp de 20 min
  • pentru permise din categoriile B, B1 , solutionarea unui chestionar specific categoriei B , cu 26 de intrebari , in timp de 30 min
  • pentru permise din categoriile C, C1 si Tr , solutionarea unui chestionar specific categoriei C , cu 26 de intrebari , in timp de 30 min
  • pentru permise din categoriile D, D1 si Tb sau Tv , solutionarea unui chestionar specific categoriei D , cu 26 de intrebari , in timp de 20 min
  • pentru permise din categoriile BE, C1E, CE,D1E si DE , solutionarea unui chestionar specific categoriei E , cu 11 de intrebari , in timp de 15 min.

Examinarea la proba teoretica in sistem informatic se face utilizand aplicatia de tipul „touch screen” (atingerea cu degetul a ecranului), pentru inregistrarea raspunsurilor alese de candidat.

Testul teoretic se compune din doua parti:

  • un test de acomodare, format din 3 intrebari, cu raspunsuri optionale.
  • testul propriu-zis, format din numarul de intrebari si raspunsuri optionale specific fiecarei categorii, pentru care candidatul solicita obtinerea permisului de conducere.

Indiferent de rezultatul obtinut de candidat la sfarsitul testului de acomodare, acesta va trece la solutionarea testului propriu-zis.
Fiecare intrebare contine 3 variante de raspunsuri optionale, dintre care se pot alege raspunsul/urile corecte.
Fiecare test poate contine intrebari cu unul, doua sau trei raspunsuri corecte, iar pentru validarea acestora trebuie atinsa tasta corespunzatoare variantei/variantelor corecte.

Aplicatia ofera urmatoarele optiuni:

-TRIMITE RASPUNSUL -daca se apreciaza ca raspunsul selectat este corect

ANULAREA unui raspuns dat initial, considerat gresit, prin atingerea tastei ANULEAZA si selectarea altuia, inainte de a trimite raspunsul

AMANAREA – raspunsul la una sau mai multe intrebari, prin atingerea tastei RASPUND MAI TARZIU.

RESPINGEREA- candidatul care raspunde gresit la mai mult de patru intrebari la chestionarul pentru categoriile B, C sau D ; trei intrebari la chestionarul pentru categoria grupa A (A, A1, A2); sau doua intrebari la chestionarul pentru categoria E, ori care a parasit sala de examen, inainte de finalizarea testului propriu-zis, indiferent de motivul, rezultatul sau timpul care s-a scurs de la inceputul testului.

INTRERUPEREA continuarii examenului, in caz de FRAUDA, EROARE DE COD BARE, STATIE DEFECTA

– orice intrerupere pe motive tehnice conduce la reluarea testului

– evaluarea raspunsurilor si acordarea calificativului se aduce la cunostinta candidatului in mod DIRECT, prin afisare pe monitorul statiei de lucru.

Pe parcursul examinarii, camera atasata la statia de examen preia 3 fotografii ale candidatilor in timpul examenului.Aceste fotografii sunt stocate, pentru verificari ulterioare.Fotografiile se pastreaza pentru maxim un an de la data examinarii.

CONCLUZII

  • examinarea teoretica pe calculator este una din masurile destinate asigurarii transparentei serviciului public fata de cetatean
  • aceasta modalitate de examinare elimina toate suspiciunile cu privire la colaborarea dintre candidat si examinator
  • informatizarea activitatii de examinare teoretica ofera o baza de analiza cu privire la actualitatatea testelor, calitatea pregatirii candidatilor si exigenta examinatorilor la proba practica.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: